Informationen nedan har skickats ut till våra medlemmar där vi har e-postadress. Övriga medlemmar och alla andra som är intresserade av föreningens verksamhet får här ta del av informationen. Vill du komma i kontakt med föreningen via e-post så är adressen  info@enebyberg.com
_________
 
Enebybergare (och alla andra)
 

Sommaren har redan kommit en bra bit in i augusti. Vi har alla märkt att vi lever i en mycket speciell tid. Många av oss håller oss hemma, undviker att umgås med vänner och släktingar och gör vad vi  kan för skydda riskgrupper och undvika att smittan sprids. Kanske kan samhället successivt komma igång igen under hösten. Men läget är oklart och vi kan egentligen inte göra så mycket mer än att hålla avstånd, avvakta och hoppas.

Osäkerheten och kraven på social distansering påverkar naturligtvis även vår förening. Årsmötet på försommaren gick inte att genomföra på vanligt sätt. Midsommarfirandet fick ställas in. Det blev ingen sensommarfest i trädgården och vi har ännu inte kunnat fira återinvigningen av vår fina nyrestaurerade gård. Vi vet naturligtvis inte heller hur hösten kommer att utvecklas. Så föreningens programverksamhet får ligga på is ytterligare en tid.

Men nu har i alla fall gårdsrenoveringen tagits i mål. Byggentreprenören har rivit sina ställningar, strykt färdigt färgen och bytt ut virke som måste ersättas. Huset har fått ett nytt kök, bättre ventilation och hållbar uppvärmning. Enebybergs gård är fortfarande en välbevarad 1700-talsgård, men har fått ett nytt liv. Nu är den redo att möta Enebybergarna och andra som kommer att besöka gården i framtiden. Detaljerna kring uthyrning, vem som kommer att arrendera lokalerna och mycket annat är dock fortfarande oklara. Där har ägaren, kommunägda Djursholms AB, bollen och vi ser fram höstens dialog med kommunen om villkor och förutsättningar för hur gården ska användas.

För föreningens del gäller fortfarande att detta år blir helt avgörande för vår framtid. Stora delar av den nuvarande styrelsen sitter redan på övertid och kommer att lämna sina uppdrag vid årsmötet nästa år. Därför finns det all anledning att upprepa det som vi har sagt många gånger tidigare: Föreningen behöver fler funktionärer som kan ta uppdrag i styrelsen, hålla i arrangemang, vara redaktör för Gårdsnytt, arbeta med arkivet och – inte minst – blicka framåt.

Det är roliga, viktiga och intressanta uppgifter. Enebyberg är ett levande samhälle i ständig förändring, även om varje steg kanske inte märks. Det är många frågor på dagordningen: Vad händer med den fortsatta utbyggnaden av Eneby Torg? Vad sker med genomfartstrafiken? Skolfrågan är ständigt aktuell. Allt detta, och mycket mer, påverkar Enebybergs framtid och Enebybergs Gårds Förening är en självklar röst i det sammanhanget. Så du som vill vara en del av länken från Enebybergs historia, genom nutiden till framtiden bör engagera dig i föreningen. Vi – ja hela Enebyberg – behöver många aktiva som kan se till att verksamheten rullar vidare.

Till sist: I våras fick föreningen ett brev från Matts Kihlberg, en släkting till Ernst Kihlberg, som i början av 1900-talet ägde Enebybergs gård och tog initiativ till att bygga en villastad på dess ägor. Ernst Kihlberg grundade även SLO, Stockholms Läns Omnibus AB, som hade sina garage i Enebyberg och många år senare blev en del av SL.

Matts Kihlberg undrade om föreningen ville ställa sig bakom ett förslag att Enebybergs Allé, som går mellan gården och de gamla bussgaragen, skulle byta namn till Ernst Kihlbergs Allé. Styrelsen tycker att det är en bra idé och har nu presenterat tanken i ett brev till kommunen. Vi håller tummarna att förslaget går igenom.

Jag avslutar med en önskan om en bra avslutning på sommaren och att föreningen snart kan mötas på gården igen!

Carl Johan Gezelius, ordförande

Årsmöte protokoll
118 medlemmar hörsammade kallelsen. Vi tackar alla för engagemanget. Här är protokollet från årsmötet  Protokoll årsmöte EGF 2020. Önskar ni ta del av bilagorna så sänd ert önskemål till  info@enebyberg.com

Tyvärr är det många som ännu inte betalt medlemsavgiften för 2020. För att kunna genomföra våra aktiviteter när mötesrestriktionerna upphör och vi fått ändamålsenliga lokaler så behöver vi ert stöd! Bankgiro 529-2792.

HYRA AV GÅRDEN
Vi får samtal om önskemål att hyra Enebybergs Gård. Gården förvaltas och hyrs ut av Danderyds Kommun via kommunens fastighetsbolag Djursholms AB. Enebybergs Gårds Förening är bara hyresgäst i gården. Gården är nu föremål för renovering (se ovan). Om ni vill hyra lokaler av kommunen så titta i vidstående länk.  https://www.danderyd.se/uppleva-och-gora/uthyrnings–och-festlokaler/

Titta gärna i menyn till vänster “Tidigare program”. Där finns information om våra tidigare program. Observera att Kulturbiennalerna har en egen meny.