Tidigare program

21 november kl 13.30 (obs tiden) på Gården Vad sjunger barn nuförtiden? Unga röster – en kör från förskolan Enebydungen sjunger nya, roliga, kluriga barnvisor! Det blir också tillfälle till lite allsång. Unna dig en mysig, avstressande stund i novembermörkret! för och med oss. Servering av saft och kaffe/te.

8 november kl 19.00 på Gården. Träffa våra nya grannar Mohamad och Noor från Syrien,
samt Allisar och Yazan från Palestina. Kaffeservering.

9-28 oktober på biblioteket Träffpunkten. Fotoutställning Enebyberg förr och nu

Söndagen den 24 september. Cykelrunda Lär känna Enebyberg, tag med familjen eller de nya grannarna. Start från Enebybergs Gård kl 12-13, individuellt eller i grupp. Stopp vid intressanta platser.
Servering kl 13-15.

Tisdagen den 26 september kl 15-18. Föreningsmässa för integration i Församlingens hus.

Kulturarvsdagen den 10 september.
Information och anmälan enligt bilagan:  Kulturarvsdagen 2017

Danderyds konstrunda
Konstrundan äger rum den 2-3 september. Mer information kommer att finnas på biblioteken och Information Danderyd från den 23 augusti  I bilagan finns mer information samt förteckning över de konstnärer som bor i Enebyberg:  Konstrundan Ebg

Fredagen den 23 juni kl 9.00 samlas vi på gården för att smycka midsommarstången. Ta med blommor. Kl 11.00 är det dags för resning och då behövs starka armar. Kl 13.00 börjar firandet med dans, lekar och servering.
Gräsmattan vid Enebybergs Gård blev fullsatt!! Som vanligt hade vi tur med vädret. (Foto Hans Moback)


Ett stort tack till ICA Nära och Cafe Kardemumma på Eneby Torg för bidrag till förtäring. Även stort tack till Eko Mark o Miljö för en välskött gräsmatta samt Enebybergs IP och Sören för nya bänkar respektive björklöv till majstången.

Tisdagen den 9 maj kl 18.30. Vandring i gamla Enebyberg. Samling hörnet Gethagsvägen/Höglidsvägen. Det blev en välbesökt och uppskattad vandring. Intresse om fler vandringar framfördes. Tack familjen Strömblad för att vi fick avsluta vandringen med kaffe i deras hem!

1 maj 2017 Vårkonsert på Enebytorg
Måndagen den 1 maj bjöds enebybergarna traditionsenligt på vårkonsert hemma på torget. Bänkarna fylldes med åhörare och andra lyssnade från balkongerna. Vi fick en solig, varm och skön halvtimme då DANDERYDS BLÅSORKESTER hälsade våren välkommen med  Bellman- och Olrogpotpurrier, Taube och många välkända vårvisor. Till sista numret, Ja, det är våren, bjöds publiken in till allsång. Ett varmt tack till orkestern!.

Tisdagen den 21 mars kl 19.00 på Gården. Föreningens årsmöte för medlemmarna.
Ny styrelse utsedd på årsmötet. Se menyn till vänster (Föreningen) . Ny ordförande är Carl Johan Gezelius som efterträder Jan Olof Carlsson som efter 12  framgångsrika år avgår som ordförande.

Måndag den 27 februari kl 19.00 på Gården FESTER, KUSLIGHETER OCH UMGÄNGE GRANNSOCKNAR EMELLAN beskrivs i Robsahms dagbok från 1830-talet. Birgitta Segerström och Anita Andersson berättar om Robsahm på Gribbylund och Sundström på Enebyberg.

Söndagen den 8 januari kl 14.00 på Gården. Julgransplundring anmälan till jul@enebyberg.com. Begränsat antal platser. Avgift 50 kr/barn 25 kr/vuxen.Påsar till barnen och saft och kaffe till alla.

Lördagen den 26 november kl 10.00 Julmarknad på biblioteket Träffpunkten

Måndagen den 21 november kl 19.00 – 20.30 på Gården. Minnesutställning med de fina träfigurer som Börje Olsson (1922 – 2016) snidat. Kaffeservering. Det blev en mycket uppskattad utställning. Ett stort tack till Börje’s barn.
p1050322p1050317

Enebytorg Lördagen den 12 november på Gården. Arkivens dag. Hem till Enebyberg. Öppet hus mellan kl 12.30 – 16.00 Vårt husarkiv tillgängligt. Ta gärna med bilder, ritningar, uppgifter m.m. om ert hus för komplettering av vårt arkiv. Kaffeservering!
För många år sedan gjorde Lars Johnsson en karta och beskrivning av området kring Enebybergs gård, hur det var när det var jordbruk där med stall, ladugård och andra byggnader. Du kan passa på när du är vid gården att låna ett sådant häfte och med det i handen göra en egen rundvandring.

Tisdagen den 18 oktober. Besök hos Enebybergskonstnärerna Chinna Giertz och Linn Nyström påBlidövägen 26, öppet hus kl 18-20.

Tisdagen den 20 september på Enebybergs gård kl 19.00. Kommunens stadsarkitekt Jamal Esfahani berättar om de olika byggnadsstilar som uppstod under Enebyberg’s uppbyggnadsperiod till i dag. Kaffeservering. Föreningens husdokumentation finns framme, kolla gärna om du kan komplettera uppgifter om ditt hus.

Söndagen den 11 september på Danderydsgården kl 13.00-16.00. Kulturarvsdagen med invigning kl 13.00 av kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg. Temat för årets kulturarvsdag är ”Tidens rörelser” och handlar om hur föreningar och andra grupper som byggt upp vårt samhälle. Samarrangemang med de övriga hembygdsföreningarna i Danderyd. Utställningar och föredrag. Förfriskningar. Danderydsgården ligger på Noragårdsvägen 27

Fredagen den 24 juni. Traditionsenligt midsommarfirande på Gården.
Stången kom upp också i år trots att blommor, björkris och stöttor var tunga på grund av allt regnande. Små grodorna och andra lekar dansades glatt av både små och stora. Serveringen med korv, saft och kaffe var uppskattad. Tack till alla som medverkat i ett fint midsommarfirande!

Här kommer ett par bilder från firandet. Det är trångt och festligt både för folk och cyklar.

20160624_133520 20160624_133951

Tisdagen den 17 maj kl 19.00. Vandring i ett gammalt nöjescentrum. Anita Andersson och Lars Johnson berättar om området vid nuvarande Brageskolan.  Samling vid hörnet Gethagsvägen-Österängsvägen.

Söndagen den 1 maj ca 11.50 på Eneby Torg. Danderyds Blåsorkester blåser in våren. Tipspromenad! Många klagade på att det var för svårt. Nu blir det en ny chans! Med längre tid (hela maj!) och tillgång till internet och/eller goda vänner och gamla enebybergare klarar du det säkert.
Här är frågorna Tipsfragor 1 maj och här är rätta svaren och namn på vinnarna:  Tipssvaren

Söndagen den 17 april kl 14.30 på Gården. Martin Voss Schrader visar avsnitt från ett tiotal filmer som visats på Enebybergs bio. Kaffeservering och utställning. Det blev ett välbesökt och mycket omtyckt program. Tack Martin!  Se mer info i menyn till vänster om biografen.

Tisdag den 12 april kl 19.00. Besök på Djursholms slott.Inger Ström Billing visar och berättar om slottet och släkten Banér. Samling i receptionen Djursholms slott. Om möjligt samåk till slottet.

Tisdagen den 15 mars kl 19.00 på Gården. Obs datum! Föreningens årsmöte kl 19.00 för föreningens medlemmar. Därefter är alla välkomna på kaffeservering ca 19.30 och därefter ca 20.00 föredrag om Stockholms Läns Omnibus AB. Gert Ekström och Lars Johnson visar bilder och berättar.
Mer information finns i Gårdsnytt 2016-1.

Tisdagen den 9 februari kl 19.00 på Gården. Else-Marie Molitor berättar från sitt yrkesliv som zigenarkonsulent och fortsatt varm vänskap med många romer. Kaffeservering. Det blev en mycket intressant redogörelse om hur Else-Marie arbetat och umgåtts med romerna.

Söndagen den 10 januari kl 14.00 på Gården. Vår mycket populära julgransplundring. Anmälan till
jul@enebyberg.com. Begränsat antal deltagare. Avgift 50kr/barn 25kr/vuxen. Nu är det fullt! Det blev ännu en lyckad julgransplundring. Se artikel i kommande Gårdsnytt 2016-1

Lördagen den 28 november.  Traditionsenlig julmarknad på Eneby Torg och på Träffpunkten.

Tisdagen den 17 november kl 19.00 på Gården. Vår styrelseledamot, historikern Gunilla Peterson, berättar om Bönder, jordskatter och andra pålagor i Eneby by. Kaffeservering. Se även länken till vår affisch Pålagor Eneby by

Tisdagen den 27 oktober kl 19.00 Rosenthal – Das weisse Gold – en samlare berättar, Gösta Malmengård på Enebybergs Gård.

Den 3-24 oktober. Utställning på biblioteket Eneby Torg om Enebybergs tillkomst och utveckling som villasamhälle. Se även länken till vår affisch  Biblioteket

Att läsa om Enebyberg
En av föreningens medlemmar – Olle Wingborg i Hägersten – har gett oss en imponerande litteraturförteckning över artiklar och skrifter om Enebyberg. En guldgruva för den som är intresserad av vår hembygds historia. Wingborg har en gedigen bakgrund som läns-, lands- och stadsbibliotekarie och har efter sin pensionering bland annat intresserat sig för Enebyberg. Tack Olle!
Här är länken till förteckningen:  Wingborgs litteraturförteckning

Gårdsnytt 2015-3
Ett nytt nummer av Gårdsnytt är på gång att delas ut. På sidan sex finns en bild på en av Gösta Malmengårds rododendron. Gösta har lämnat följande information om den med hjälp av bilden:
”Jag tror att det är den som heter ”Percy Wiesemann”
Helt namn är: Hybrid: Rh. yak. x `Fabia Tangerine`. Waterer Sons & Crisp, 1971″

IMG_2190

Den 5-6 september Danderyds Konstrunda. 64 konstnärer i Danderyd öppnar sina ateljeér. I Enebyberg finns sju konstnärer som hälsar er välkomna. Den 1-7 september finns de dessutom representerade på Enebybergs bibliotek.Se även www.danderydskonstrunda.se

Söndagen den 13 september kl 13.30 Kulturarvsdagen. Visning av verkstäderna i Mörby
Vendevägen 93. Samarbete med Danderyds övriga hembygdsföreningar.

Torsdagen den 27 augusti kl. 19.00 Albertus Pictor i Täby kyrka
Kyrkvärden Rolf Beck visar och berättar. Samling utanför kyrkporten strax före kl. 19
Åk med buss 611 (hållplats Täby kyrka) eller bil, parkering finns vid kyrkan
IMG_2322