|
Gårdsnytt 2, 2006Gårdsnytt 2/2006
Kalendarium 2006
Mors Dag den 28 maj Midsommarfirande den 24 juni
Innehållsförteckning Gårdsnytt 2/2006
Genomförd aktivitet: Vinprovningssuccé i repris
Gårdsföreningens och biblioteksvännernas gemensamma vinprovning på Enebybergs Gård i höstas under ledning av SvD:s vinexpert Jens Dolk blev en utsåld succé.
Den 23 februari var det dags igen. De fyrtio tillgängliga platserna såldes snabbt slut. Jens Dolk ledde vinprovningen även denna gång. Han inledde provningen med att förklara olika viners och grundsmakers samspel.
Deltagarna fick tillfälle att avsmaka fyra till sin karaktär olika viner, tillsammans med en läcker ostassiett krögaren och syrelseledamoten Paul Degen bidragit med. Det blev en livfull, engagerande och lärorik kväll.
Vi tackar Jens Dolk för hans vänlighet att dela med sig av sin professionella mat- och vinkunskap till oss Enebybergare.
Av Jan Olof Carlsson
Föreningsmötet den 13 mars 2006
Ansvarsfrihet för 2005 beviljad Styrelsens verksamhetsberättelse för år 2005 godkändes och lades till handlingarna liksom årsredovisningen varefter styrelsen beviljades ansvarsfrihet för förvaltningen av 2005 års verksamhet.
Året som gick i siffror Av den ekonomiska redovisningen framgick bl.a. att föreningen under år 2005 omsatte ungefär 50 000 kr, redovisade ett resultat med 1 500 kr och hade ett utgående eget kapital uppgående till omkring 69 000 kr.
Nya styrelseledamöter Föreningsmötet valde till ny ordförande i föreningen och föreningsstyrelsen den tidigare styrelseledamoten Jan Olof Carlsson.
Till nya ledamöter av styrelsen valdes Anita Andersson, Johanna Haddäng och John Åkermark.
Övriga ledamöter omvaldes liksom revisorerna. Till ledamot av föreningens valberedning valdes Leif Ekman.
Eventuell föreningssammanslagning Styrelsen hade föreslagit föreningsmötet att besluta ”att med Enebybergsbibliotekets Vänner sondera intresset för en sammanslagning och om sådant intresse finns utarbeta ett konkret förslag inklusive stadgar, budget, avgifter etc. till årsmötet 2007.”
Under den följande diskussionen uttalades dels från flertalet stöd för styrelsens förslag, dels också från något håll en viss tveksamhet.
Ett yrkande ”att med Enebybergsbibliotekets Vänner sondera möjligheterna till ökad form av samverkan möjligen ledande till konkret förslag om samgående” bifölls och blev alltså föreningsmötets beslut.
Ingrid Gutemyr avtackades Mötesordföranden Ulf Lindén tackade därefter den avgående ordföranden Ingrid Gutemyr för hennes engagerade arbete för föreningen under flera år och överlämnade en gåva från föreningen.
Av Jan Olof Carlsson ”Om renoveringen av gamla hus – däribland Enebybergs Gård” Ett föredrag av Lars Sjöberg Efter de obligatoriska årsmötesförhandlingarna höll den tidigare Nationalmuseiintendenten Lars Sjöberg föredrag under ämnet ”Om renovering av gamla hus - däribland Enebybergs Gård”.
Ansvarig för renoveringen av Gården Lars Sjöberg var antikvariskt ansvarig för renoveringen av Gården under slutet av 1970-talet. Men intresset för gamla hus väcktes redan i elvaårsåldern, då den blivande intendenten såg sitt första Tessinslott på Bogesundslandet.
Gården byggd i två etapper Enebybergs Gård är byggd i två etapper. Undervåningen vet man färdigställdes på 1750-talet. Övervåningen är av ett senare, ej fastsällt, datum. Det syns tydligt utifrån att husets två våningar inte fanns på ritningarna samtidigt. Halvfönstret över entrén är nämligen inte helt centrerat.
Designat IKEA-stolar Sjöbergs antikvariska intresse begränsar sig inte bara till exteriören av ett hus. Han har även arbetat med möbler – bland annat på IKEA. Där jobbade han med att ta fram en kollektion matsalsstolar i empirstil helt i naturmaterial.
Om de äkta empirestolarna på Enebybergs Gård säger Sjöberg:
– De är valda för korta måltider!
Skillnader i byggsätt nu och då Fönsterkarmar och andra viktiga byggnadsdetaljer tillverkades fordomdags av kärnvirke. Kärnvirket var kådrikt, vilket höll röta och skadedjur borta.
Numera används istället giftbehandlat, snabbväxande trä som inte har lika god hållbarhet. Därför är det ofta just fönsterkarmar som behöver bytas ut på gamla hus.
Hugg ner träden! Förr brukade man hugga av omkringstående träd i höjd med hustaket.
Detta gjordes av två skäl. För det första hindrade man på så sätt att löv och nedfallna grenar hamnade på taket och orsakade skada. För det andra fick man genom kapningen av stora träd huset att se större ut.
Dessa tillvägagångssätt är gångbara även beträffande nya hus, menar Lars Sjöberg.
Överlåter arbetet åt andra Trots att Lars Sjöberg berättar så insiktsfullt och levande sitt arbete med restaureringen av gamla trähus säger han själv:
– Jag är en bluff! Jag kan inte restaurera. Men jag är duktig på att berätta andra vad gjort för fel.
Köper upp gamla hus Enebybergs Gård är inte det enda Lars Sjöberg varit med om att restaurera.
Vanligtvis köper han dem också. Han åker runt i Sverige och köper fallfärdiga byggnader med flera hundra år i tak och väggar för några kronor, restaurerar dem och säljer dem vidare.
– Jag älskar att köpa upp ruttna hus!, kommenterar Sjöberg själv.
Av Johanna Haddäng
Årets föreningsmöte: Ny ordförande och tre nya ledamöter av styrelsen
Enebybergs Gårds nya styrelse Styrelsen består av Jan Olof Carlsson, Anita Andersson, Johanna Haddäng, Annelie Höggren, Ulf Lindén, Krister Olinder, Jan P Zetterström och John Åkermark.
Fakta om de nya ledamöterna Den nyvalde ordföranden Jan Olof Carlsson är 71 år, Enebybergsbo sedan 1963 och har varit ledamot av styrelsen sedan 2005. Han är bergsingenjör och har erfarenhet från styrelsearbete som ledamot och ordförande i styrelserna för små och stora föreningar, organisationer, myndigheter och företag.
Anita Andersson Anita Andersson är 65 år och född och uppvuxen i Enebyberg. Hon är internationell sekreterare i KFUK-KFUM och har stor erfarenhet av organisations- och föreningsverksamhet lokalt, nationellt och internationellt.
Johanna Haddäng Johanna Haddäng är 30 år och Enebybergsbo sedan 2003. Hon är jur kand, journalistutbildad och arbetar för närvarande som nämndsekreterare. Johanna fotograferar på sin fritid och deltog med en fotoutställning på förra Marknadsdagen på Enebybergs Gård.
John Åkermark John Åkermark är 66 år och Enebybergsbo sedan 1972. Han är språkutbildad med engelska som andra modersmål, har varit verksam inom vuxenundervisning och egen konsultverksamhet för civil och militär personal. Senast var han ansvarig för en språkavdelning på Försvarshögskolan.
Ledamöternas respektive uppgifter Vid den nyvalda föreningsstyrelsens konstituerande sammanträde efter föreningsmötet omvaldes Jan P Zetterström till vice ordförande i styrelsen.
Styrelsen beslöt också att med sig adjungera Lars Johnsson, mångårig tidigare ledamot och sekreterare i styrelsen. Ulf Lindén utsågs till kassör, Johanna Haddäng till sekreterare och Paul Degen till klubbmästare.
Till redaktör för föreningstidningen Gårdsnytt utsågs vidare Johanna Haddäng och till redaktör för föreningens hemsida Annelie Höggren. Till ledamot av och ordförande i föreningens valberedning utsågs Anita Andersson.
Revisorerna Svante Björling och Jan Löfgren med Gunnar Mandorf som suppleant omvaldes.
Av Jan Olof Carlsson
Mors Dag
Varför inte bjuda mor på brunch på Gården? Paul Degen, vår utmärkte krögare, dukar upp ett traditionellt smörgåsbord i trevlig stämning. Boka gärna i förväg på telefon 070-327 67 37.
Föreningen kommer även att ställa ut en del av sin samling fotografier från Enebybergs barndom – tidigt 1900-tal. Enebybergs Gårds Förenings småskrifter om Enebybergs historia kommer även att finnas tillgängliga på Öppet hus – till beskådande såväl som försäljning.
Varmt välkomna till Öppet hus på Enebybergs Gård den 28 maj klockan 12.00 – 15.00!
Av Annelie Höggren
Ur vår historia: Danderyds äldsta fornfynd gjordes i Enebyberg
För 10 000 år sedan låg Danderyd kommun helt under vatten. Tyngden av den bortsmältande inlandsisen hade tryckt ned jordskorpan under havsnivån.
Mellan sex och fyra tusen år senare började de högst belägna bergknallarna sticka upp ovan havsytan och bildade en första skärgård.
Det var också under denna tid – yngre stenåldern – som de första människorna kom till våra trakter.
Danderyds äldsta fornfynd härstammar från mitten av yngre stenåldern och gjordes vid Enebybergs station. Roslagsbanans hållplats låg då på västra sidan av spåren. Där hittades en så kallad tjocknackig stenyxa av en skolflicka vid namn Aina Holmberg.
Yxan, som var mycket vackert och skickligt utförd, löstes in av staten för fem kronor. Den finns nu på Historiska museet.
Vet Du något om Aina Holmberg eller hennes fynd av stenyxan? Kontakta i så fall gärna styrelsen.
Av Jan Olof Carlsson
Bilden visar en tjocknackig yxa tillverkad i flinta - det material som vanligen användes till yxor.
Midsommarfirande på Gården
Naturligtvis kommer Föreningen att anordna Midsommarfirande även i år. Som vanligt är det majstångsresning, lekar för barnen, kaffeservering och musik. Varmt välkomna! Program
Av Annelie Höggren
Santararavägen – ett vägnamn med kyrklig historia
Anneberg har bebyggts med bostäder. En av de nya vägarna i området fick namnet Santararavägen. Santarara tros vara en förvrängning av ett helgons – Sankta Klara – namn.
Marken som nu bebyggts tillhörde en gång Ekeby Gård. Ekeby Gård donerades av Sveriges konung Magnus Ladulås (regeringstid 1275-1290) till Sankta Klara kloster år 1288.
I donationen ingick en skogslott belägen söder om Enebybergs Gård. Skogslotten benämndes efter donationen i folkmun Santararatäppan på grund av sin anknytning till klostret.
Sankta Klaras orden är den kvinnliga grenen av Franciskanorden. Den grundades år 1212 av Klara (1194-1253), som tillhörde en förnäm adelsfamilj i Assisi.
Ordern stadsfästes av påven år 1255. Nunnorna kallades klarissor och var klädda i brunt. Ordern har en kontemplativ eller inåtvänd inriktning, och avskilde sig därför medvetet från världen utanför.
Sankta Klara kloster
Sankta Klara avbildas i ordensdräkt - ofta med ciborium (kärl till förvaring av det invigda nattvardsbrödet) eller monstrans (rikt utsmyckat kärl av ädelmetall för brödets upplyftande inför församlingen och för processioner).
Ett trettiotal nunnor tillhörande klarissornas orden uppförde på 1280-talet kloster med tillhörande kyrka nedanför Brunkebergsåsen på det då mycket lantliga Norrmalm.
Konung Magnus Ladulås verkade aktivt för att utveckla Stockholm – bland annat genom att stödja stadens kyrkliga inrättningar.
Genom donationer från konungen blev Sankta Klara kloster den största jordägaren i Stockholmstrakten.
Kungen satte även sin sexåriga dotter Rikissa i klostret. Rikissa blev sedermera Sankta Klara klosters abbedissa.
Av Krister Olinder
Copyright (C) 2006 enebyberg.com. All rights reserved. Layout: Annelie Höggren |
| |||