|
Gårdsnytt 3,2006
Kalendarium hösten 2006
* Välkomstkväll för nyinflyttade den 28 oktober (hålls på Enebybergs Gård tillsammans med EIF och Enebybergsbibliotekets Vänner)
* Hantverksdagen och Fars Dag med brunch den 12 november
Innehåll
Höstfint på Enebybergs Gård Traditionsenlig funktionärsafton på Gården Ökad samverkan med Enebybergsbibliotekets Vänner? Midsommarfirandet på Enebybergs Gård Fars dag och Hantverksdag på Enebybergs Gård Mors Dag firades på Enebybergs Gård
Höstfint på Enebybergs Gård
Om du haft vägarna förbi Gården på sistone, har du kanske märkt av vissa förändringar. Danderyds kommun har nämligen varit här och målat om fasaden på huset och röjt i trädgården. Stort tack!
Traditionsenlig funktionärsafton på Gården
Enebybergs Gårds Förenings årliga sammankomst för sina frivilliga medarbetare och funktionärer ägde rum den 30 maj på Enebybergs Gård.
Föreningens ordförande, Jan Olof Carlsson, hälsade välkommen och tackade alla för deras viktiga insatser för Föreningen.
Bland dessa de som gjort det möjligt för dig att läsa detta – våra tidningsutdelare! Fyra gånger om året, oavsett väderlek, delar de ut medlemstidningen Gårdsnytt i din brevlåda. (Ett av dessa nummer delas ut till alla hushåll i Enebyberg, oavsett medlemskap i Föreningen.)
Jan Olof Carlsson vände sig särskilt till Margareta Westerdahl som 2005 för nionde gången ansvarade för midsommarfirandet. Midsommarfirandet är Föreningens största årligt återkommande arrangemang. Det kräver stort engagemang och personlig arbetsinsats från funktionärernas sida för att genomföra detta mycket välbesökta evenemang.
Föreningens klubbmästare och tillika krögaren på Enebybergs Gård, Paul Degen, stod för kvällens förfriskningar – en läcker västkustsallad med ett blommigt och lättdrucket vin. Tre seniora Enebybergsmusiker bjöd på musikalisk underhållning.
Det blev en mycket trivsam afton. Många av deltagarna dröjde sig kvar i den vackra försommarnatten och samtalade med gamla och nya vänner om Enebyberg som det var och är.
Anita Andersson
Ökad samverkan med Enebybergsbibliotekets Vänner?
Enebybergs Gårds Förening beslöt vid sitt årsmöte den 13 mars 2006 att uppdra åt Gårdsföreningens styrelse att med Enebybergsbibliotekets Vänner sondera möjligheterna till ökad samverkan möjligen ledande till ett konkret förslag om samgående.
Biblioteksvännernas styrelse har nu beslutat att ställa sig (fortsatt) positiv till samarbete med Gårdsföreningen i konkreta frågor och projekt av gemensamt intresse.
Beträffande den av Gårdsföreningen väckta frågan om möjligheterna till ett samgående mellan föreningarna beslöt Biblioteksvännernas styrelse att tacka nej till Gårdsföreningens förslag.
Jan Olof Carlsson
Midsommarfirandet på Enebybergs Gård
Föreningens bäst besökta aktivitet är midsommarfirandet. Det är för många, såväl Enebybergare som utsocknes, en uppskattad och viktig tradition att fira midsommar just på Enebybergs Gård.
Några var tidigt på benen. Barn och vuxna plockade blommor och skar björkris för att klä majstången. Denna restes sedan av starka män under Annika Jervelands ledning.
Förmiddagens regnskvätt hade upphört när folket började strömma till på eftermiddagen. Danderyds folkdanslag och spelmän uppträdde, folkdräkter visades upp.
Alla de gamla dans- och sånglekarna lärdes av nya generationer. Under folkdanslagets ledning blev ringarna av dansande bara fler och fler.
Paul Degen med medhjälpare höll kaffeserveringen i gång. Jag berättade litet om Föreningen och försökte värva fler medlemmar.
Säcklöpning, stafetter och balansgång på bänk för de minsta gladde alla. Särskilt när det blev priser till alla barn i form av godis som Vi-affären vid Eneby Torg hade skänkt. Varmt tack!
Tack också till Margareta Westerdahl med familj för ett trevligt och välorganiserat midsommarfirande.
Anita Andersson
Fars dag och Hantverksdag på Enebybergs Gård
Fars dag, som infaller andra söndagen i november, har precis som mors dag skapats efter amerikansk förebild.
Initiativtagaren var en kvinna i staten Washington, mrs John Bruce Dodd, som 1910 ville hedra sin far som var änkeman och som ensam hade uppfostrat sju barn. Med mors dag som mönster och affärsintressen som pådrivande kraft kom seden till Sverige 1931 och har sedan dess fått ett ökat intresse.
1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning.
Källa: Nordiska Mussets hemsida
Söndagen den 12 november klockan 12.00-15.00 slår Gårdsföreningen upp dörrarna till höstens stora händelse.
Lokala hantverkare kommer att ställa ut och sälja sina alster. Ett ypperligt tillfälle att träffas, titta och handla. Det är inte så långt kvar till jul – kanske hittar du en julklapp!
Krögaren Paul Degen kommer även att duka upp en internationell buffé för att fira pappa – som vanligt med mat av världsklass!
OBS! Begränsat antal platser – boka bord i god tid – 070-327 67 37.
Varmt välkomna!
Mors Dag firades på Enebybergs Gård
Även i år bjöds möjlighet att fira mamma på Gården. Den 28 maj dukade krögaren Paul Degen upp sitt smörgåsbord på övervåningen i det rosa 1700-talshuset.
En av de många mödrar som firades med brunch av sin familj var Kerstin Sundström. Hon och maken Jan köpte huset i Enebyberg 2002. Medlemmar i Enebybergs Gårds Förening blev de tre år senare.
– Det är väldigt roligt för en nyinflyttad att få komma hit till Enebybergs Gård och se utställningen med fotografier och information om bygden och Föreningen, säger Kerstin, och passar på att plocka till sig några av de småskrifter som finns till försäljning i husets bottenvåning.
Det är full aktivitet runt det avlånga bordet i matsalen där Kerstins stora familj sitter samlad. Hon är inte bara mor till två vuxna barn, utan även farmor till tre sonsöner och mormor till en dotterdotter.
Barnbarnen producerades enligt ketchupteorin: först kom inga – och så kom det plötsligt fyra! Det skiljer knappt tre år mellan det yngsta och det äldsta. Så farmor-mormor har en del att stå i! Tur att familjerna nu bor så nära varandra…
Annat var det när Kerstin och Jan bodde i Spanien – då blev det glest mellan familjeträffarna. Åter i Sverige är målsättningen en träff i veckan; den traditionella söndagsmiddagen. De tre familjerna brukar turas om att bjuda hem de två övriga till sig.
Men denna söndag är det alltså någon annan som står för matlagningen. Johan, Kerstins son, tar tillfället i akt och tassar ut till buffén för en påfyllning. I hasorna har han sina två ”stora” söner Alexander och Marcus, snart 3 respektive 2 år gamla. De tycker att det är roligare att springa runt och leka med de andra barnen, än att sitta stilla och äta.
Den nydöpte Philip, sitter och sover i sin bilbarnstol. Han väljer än så länge ”mammamaten”, före Paul Degens gravade lax, inlagda sillar och pajer. Filippa, hans drygt ettåriga kusin, knaprar på ett kex i pappa Peters famn.
Smörgåsbordet är dock helt i Kerstins smak: – Jag föredrar ett begränsat urval av vällagade och goda rätter framför ett hafsigt upplagt massutbud, berättar hon.
Och visst fanns det ändå något för alla; förutom lax, sill och strömming, även köttgryta, rostbiff och potatissallad, hembakt bröd, kex och ost (för att nämna några) – och så något gott till kaffet, förstås.
Till Enebybergs Gård kommer Kerstin gärna tillbaka för att delta i olika arrangemang och för att fira familjehögtider: – Här finns trevlig och tillmötesgående personal, som har stor tolerans för barn i olika åldrar, säger hon.
Kerstin tycker även om Gårdens 1700-talsinredning: – Den är behaglig, anser hon. Jag hoppas att den kommer att bevaras, och kompletteras i samma stil i den mån det behövs.
Frågan är bara – vem var det egentlig som firade vem? Betalade för kalaset gjorde i alla fall Kerstin och hennes man. En vacker lila orkidé i kruka fick hon ändå av svärdottern Marielle, som uppvaktning på Mors Dag.
Johanna Haddäng
Layout och redigering (tryckt material): Johanna Haddäng Layout och redigering (hemsidan): Annelie Höggren
Copyright (C) 2006 enebyberg.com. All rights reserved. Layout: Annelie Höggren |
| |||