K A Pehrson och Stig Dagerman

Så minns vi Karl Axel Pehrson
I april 2013 hade föreningen ett program om Karl Axel Pehrson med fullsatt sal.Karl Axels mångårige vän Carl Magnus Landin tecknade på ett levande sätt hans liv, från familjens företag Vikings Skokräm i Örebro, över hans konststudier för bl a Otto Sköld och X:et, hans stora intresse för skalbaggar och hans utveckling som målare, som spände över 64 år från 1941 till 2005.
Vi fick också se två filmer, båda med Ulf Linde, tidigare intendent på Thielska galleriet. Den ena visade tillkomsten av dekorationen av kupolen i Thielska galleriet och hur Karl Axel bokstavligen från grunden arbetade fram den fantasifullt innehållsrika monumentalmålningen med alla dess fantastiska blommor, fåglar, ödlor och insekter – och en profil av galleriets skapare Ernst Thiel som en del av en klippa.
Den andra filmen visade Karl Axel verksam i sin ateljé på Gethagsvägen här i Enebyberg där han bodde och arbetade till sin bortgång.
I publiken fanns Karl Axels dotter Susanne med make. Han åkte tjänstvilligt hem och hämtade originalet till Guldbaggen så att vi fick fotografera och känna på den.
Vi åhörare lämnade Enebybergs gård starkt berörda av minnet av vår föreningsmedlem och vän. ”Han var den älskvärdaste människa jag känt” som Ulf Linde skrev i sina minnesrader i DN över Karl Axel. Det är så vi minns honom.

I maj 2018 Invigdes ett minnesmärket över enebybergskonstnären Karl Axel Pehrson på initiativ av Enebybergs Gårds Förening. Minnesmärket sattes upp på väggen vid Träffpunkt Enebyberg och är en kopia av den välkända Guldbaggen. Medverkande vid invigningen var Jan Göransson Filminstitutets presschef, Olle Reichenberg kommunstyrelsens dåvarande ordförande samt Jan Olof Carlsson som på uppdrag av föreningen förhandlat med kommunen, kyrkan och Filminstitutet.
På vintern 2020 efter många turer kring tekniken av belysningen så kunde minnesmärket informellt återinvigas i närvaro av Kar Axels svärson samt Jan Olof Carlsson och delar av föreningens styrelse.

Stig Dagerman
_MG_1816

 

Söndag 18 maj 2014 invigdes skulpturen till minne av Stig Dagerman. Medverkande: Lo Dagerman, Per Wästberg, Johan Fransén, Anders Berglund, Jan O Berg. Konferencier Helge Skoog. Per Wästberg har tacksamt överlämnat sitt tal för publikation. Se länken:  Per Wästberg tal 18 maj 2014

 

 


Lo Dagerman trollband åhörarna på Träffpunkten under kulturbiennalen 2015

I samarbete mellan Enebybergsbibliotekets Vänner och Enebybergs Gårds Förening genomfördes under årets kulturbiennal ett program i två delar kring Anita Björk och Stig Dagerman.
Programmet inleddes i Dagermansparken dagen före Stig Dagermans födelsedag. Helge Skoog läste och gruppLo Dagermanen Extrasalt sjöng tonsättningar av Dagermans dikter.
Därefter fortsatte programmet med Lo Dagerman på Träffpunkten. Lo, som numera bor i USA, är Stig Dagermans och Anita Björks gemensamma dotter. Vi hade sedan länge talat om att lyfta fram också Anita Björks konstnärskap. Hon var ju som dramatenskådespelare och filmstjärna också en stor konstnär.
Vi frågade Lo om hon kunde tänka sig att tala om Anita och Stig i ett sammanhang om deras konstnärsäktenskap. Till vår glädje antog Lo förslaget trots den inte alldeles lätta uppgiften, som hittills ingen vågat sig på.
Lo hade förstås egna upplevelser och bilder men hade också tagit fram föräldrarnas brev och anteckningar. Det blev en djupt känslomässig och engagerad men samtidigt saklig berättelse som trollband oss alla i den fullsatta salen.