Tidigare program

2024

Funktionärslunch torsdag 16 maj kl 13.00 på gården
Kallelse kommer

Årsmöte torsdag 18 april kl 19.00 på gården
Årsmöte på Enebybergs Gård, kaffe med bulle och föredrag av bataljonchefen Hans Rosenberg om hemvärnet och dess historia.  OBS ändrat program sedan föregående kallelse.
Anmälan snarast om deltagande till info@enebyberg.com
EGF’s revisorer har riktat stark kritik mot EGF’s styrelse. Se Revisionsberättelsen
Nedan underlag till årsmötet. Verksamhetsberättelsen innehåller även bokslut.

Dagordning årsmöte 2024
Verksamhetsberättelse 2023
Revisionsberättelse 2024

EGF’s revisor har återkommit med en ny version av revisionsberättelsen enligt ovan.
Ändringen gäller sid 2 i berättelsen.

Fågelskådning söndag 21 april kl 06.30 i Enebybergsskogen
Fågelskådning i Enebybergs skogsområde med Tryggve Engdahl och hans kunniga medhjälpare. Efter fågelspaningen, som utgår från Enebybergs gård, blir det
frukost på gården. Deltagande anmäls till info@enebyberg.com  betalningsanvisning kommer
per mail. Kostnad för fågelskådning och frukost 150 kr. Enbart fågelskådning 50 kr

I minusgrader och snålblåst genomfördes vandringen. Undrar vilka som frös mest. Fåglarna eller vi. Ett svanpar, lom och domherre räddade dagen. Kaffe och smörgås på Triften efteråt värmde.

Nacka Big Band på Träffpunkten söndag 24 mars kl 16.30
Storbandsjazz med Nacka Big Band, kyrksalen i Träffpunkten, Eneby Torg. Ingen anmälan. 150 kr/person betalas vid insläpp med swish eller kontant

Julgransplundring den 14 januari kl 14.00-16.00 på gården
Tyvärr finns det inga platser kvar
Avgift 125 kr/barn, max en vuxen per barn
Föranmälan krävs till  info@enebyberg.com   Betalningsanvisning kommer i samband med bekräftelse på deltagande.

2023

Tisdagen den 28 november kl 19.00 Adventsmingel på Gården
Skansenkören sjunger. Eventuellt lite allsång. Glögg och tilltugg.  Avgift 150 kr/pers.
Föranmälan krävs till  info@enebyberg.com   Betalningsanvisning kommer i samband med bekräftelse på deltagande.Onsdag 18 oktober kl 18.00 på Gården.

En tidstypisk 1700-talsmiddag i Bellmans anda
Johan Taube sjunger och kåserar. Det serveras mat från den tiden. Begränsat antal deltagare. Kostnad för middag 515 kr + dryck. Anmälan till  info@enebyberg.com  Betalningsinformation meddelas när ni får bekräftelse på deltagande. Programmet ingår i Danderyds kulturbiennal.

Söndag 3 september kl 13.00 Trädgårdsfest på Gården
Danderyds Biodlarförening och trädgårdskunniga från Skansen
Trubaduren William Sundman Sääf underhåller
Dela och byt skörd, frön och delade perenner/växter som du inte vill ha själv
Prisutdelning för inskickade trädgårdsbilder

22/6 och 23/6  MIDSOMMAR på gården
Midsommarstången kommer att kläs redan på torsdag 22/6 kl 10.00
och alla är hjärtligt välkomna för att hjälpa till. Ta gärna med egna blommor. Majstången reses sedan med hjälp av kommunen. Av säkerhetsskäl ändrar vi denna rutin.
Midsommarafton fredag 23/6 sker traditionsenligt folkdans och lekar. Samling kl 12.00 och kl 13.00 stämmer Danderyds folkdanslag upp till dans kring stången. Mer information finns i  Gårdsnytt 2023-2 samt på anslagstavlorna
Obligatorisk grindslant. 100 kr för enskild och 150 kr för familj.

Det blev en väldigt lycka midsommar. Frågan är om det inte var nytt publikrekord. Vi får tacka för det soliga vädret och att alla närvarande hjälpte till att få till stånd den glada stämningen. Tack till Danderyds Folkdanslag för underhållning och Triften för förtäring. Även tack till COOP för bidrag till godis (även om det tog slut alldeles för fort på grund av mängden barn som vi missbedömde) Vi får tänka till till nästa år!

7/5  på Träffpunkten Eneby torg 
Välkomna till konsert och invigningsfest på Träffunken Eneby torg
Kl 15.00 Mingel i cafeterian – Enebybergs Gårds Förening flyttar in i Träffpunkten
Kl 16.00 Storbandsjazz med Nacka Big Band i kyrkans lokaler
Anmälan till  info@enebyberg.com Begränsat antal platser. Grindslant tas ut för konserten.

18/4 kl 19.00  Föreningens årsmöte på gården. Anmälan till årsmötet ska ske per mail till info@enebyberg.com senast den 14 april, ange om du önskar förtäring och eventuella allergier etc. Du är förstås också välkommen med synpunkter och önskemål via e-post.
Kallelse med föredragningslista:  Kallelse till årsmöte
Övriga dokument:  Balans- o resultaträkning 2022
                                         Verksamhetsberättelse 2022
                                         Revisionsberättelse 2023
                                        Valberedningens förslag till årsmötet i EGF

16/4  kl 6.30 Gökotta i Rösjöskogen. Möjlighet att äta frukost på gården efteråt ( 100 kr) Kostnad för guidning 50 kr. Anmälan till   info@enebyberg.com   Betalningsinformation kommer i samband med bekräftelsen på deltagande.  

Julgransplundring

Tyvärr så finns det inga platser kvar. Fullbokat!

Enebybergs Gårds Förening bjuder in till julgransplundring den 8 januari 2023 kl 14.00
Se bifogade inbjudan. Kostnad: 50 kr/person, max 1 vuxen per barn. Bekräftelse på deltagande samt betalningsinfo kommer per mail  Begränsat antal deltagare så passa på att anmäla dig/er snarast.

2022

Adventsmingel

Enebybergs Gårds Förening inbjuder till adventsmingel på gården den 4 december.  Se bilaga. Begränsat antal deltagare. Betalningsinformation kommer när ni fått bekräftelse på anmälan. OBS! I Gårdsnytt nr 4 som är under utdelning står det av misstag fel veckodag. Rätt dag är söndag den 4 december kl 16.00 samt att epost är info@enebyberg.com Adventsmingel 4 dec

Vinprovning
Våra medlemmar bjuds in till vinprovning och invigning av rumsnamn på Enebybergs gård. Se  inbjudan i bifogade dokument!   Vinprovning

KULTURARVSDAGEN 10 SEPTEMBER
OBS gäller endast föreningens medlemmar!

“Danderyds Hembygdsföreningar uppmärksammar Kulturarvsdagen. Vi ger dig
en inblick i ett urval av Danderyds gemensamma kulturarv. Anmäl dig till en guidad busstur i kommunen den 10 september 2022! Se tider och program i bifogade fil: Bussresa

TRÄDGÅRDSFEST DEN 28 AUGUSTI
Det blir en trädgårdsfest på Gården den 28 augusti. Se programmet i denna bilagaTrädgårdsfest
 
 
MIDSOMMAR  2022
Välkommen att fira midsommar vid Enebybergs gård
Enebybergs Gårds Förening arrangerar midsommarfest den 24 juni 2022   

Program
9.30 Varmt välkomna till Enebybergs gård för att klä stången. Ta gärna med midsommarblomster.
13.00 Danderyds folkdanslag stämmer upp till traditionsenlig dans kring stången. Därefter blir det lekar för barnen och möjligheter att sitta ner med fika eller bara njuta av sommaren.
En grindslant på 100 kr för en familj och 50 kr för enskild person emotses tacksamt. Du kan också passa på att bli medlem i gårdsföreningen och få unika möjligheter till information om kultur och festligheter. Våra nya medborgare och invånare från Ukraina fritt inträde.
Ta gärna cykel eller gå hit – parkeringsplatserna är få och människorna många på plats. Från Enebytorg är det en kort promenad. Det kommer att finnas möjligheter att köpa förtäring och dricka av Triften AB. OBS! Egen alkohol får inte medtas med anledning av alkohollagstiftningen.
Arrangör: Enebybergs Gårds Förening i samarbete med Danderyds kommun och Triften AB

Tack alla midsommarfirare i Enebyberg!
En oförglömlig dag med drömväder – över 30 grader – spektakulär resning av stången, över 1500 besökare och lekvilliga barn och vuxna. Många passade på att bli medlemmar. Nu ser vi fram emot en fantastisk trädgårdsfest den 28 augusti med växter och skörd, utbyte av kunskaper och träff med biodlare och trädgårdsmästare. Lek för de minsta i fantastiska Ullas regi.
Varma hälsningar och en härlig sommar önskar styrelsen för EGF.
 
 
INSTÄLLD JULGRANSPLUNDRING
På grund av den ökade smittspridningen har styrelsen beslutat att ställa in julgransplundringen den 15 januari 2022. Vi får återkomma med ett trevligt arrangemang senare under 2022
 
2021
 
Nyöppning av Enebybergs Gård och namnbyte av Enebybergs Allé
Lördagen den 20 november kl 13.00
 
Gården invigdes av Torsten Sjögren, ordförande för Djursholms AB och Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande. Samtidigt avtackades de fyra styrelsemedlemmar som lämnat styrelsen för Enebybergs Gårds Förening: Anita Andersson, Carl Johan Gezelius, Bengt Almgren och Anders Fridell. Därefter hälsade Triften´s ägare alla besökare välkomna in för en kopp kaffe och för att titta på den nyrenoverade inredningen. Det var många som ville se insidan av gården så det blev tvunget att släppa in besökarna i omgångar.
 
Dessutom hedrades grundaren av Enebybergs Villastad, Ernst Kihlberg, genom att Enebybergs Allé bytte namn till Ernst Kihlbergs Allé

2020
Söndagen den 12 januari 2020 kl 14.00 julgransplundring
Vi vill inte gå miste om vår traditionella julgransplundring med populäre Per-Eric Eriksson på dragspel. Han står för musiken samtidigt som han leder danslekarna. Den kommer att äga rum i EIFs klubbhus på Enebybergs IP, Arholmavägen 33. Påsar till barnen. Kaffe/saft till alla. Pris 50 kr/person. Föranmälan krävs till jul@enebyberg.com Det brukar snabbt bli fulltecknat och väntelista, så glöm inte avanmäla om ni anmält er och får förhinder. Som vanllgt blev det en lyckad plundring. Tack EIF för lokalen och framför allt tack till vår lekledare Per Eric som komme ända från Ljusterö.

Midsommar
På grund av rådande pandemi kommer det inte att bli något midsommarfirande på gården. Midsommarfirandet är inställt hos samtliga hembygdsföreningar i kommunen. Vi återkommer nästa år!

2019
12 till 20 oktober blir det Danderyds kulturbiennal. Vi kommer då att fira föreningens 40 års jubileum. Vi gör en utställning – Från intresseförening till hembygdsförening – Enebybergs Gårds Förening 40 år. Vi har ett kvällsprogram på gården kl 19.00 den 15 oktober och utställning på Enebybergs bibliotek från kl 13.00 den 16 oktober samt en vandring tillsammans med Villaägareföreningen. Vandringen sker den 13 oktober kl 16.00. Plats Enebybergs station. Mer information om biennalen finns i den broschyr som utdelats av kommunen. Titta även i fliken “Kulturbiennalerna”

22 september kl 14.00. Konstvisning på Djursholms slott. (ingår i Kulturarvsdagen) Efter visningen, som tar cirka en timme, bjuds det på kaffe och kaka. Föranmälan krävs och den görs under perioden 16 – 19 september till Carl Erik Eriksson, carlerikeriksson@mac.com Arrangör är Samfundet Djursholms Forntid och Framtid

14 september. Skördefest på Lärkängen.  Vi närvarade med bl.a. en frågetävling. Enligt önskemål finns här både frågorna kompletterade med svaren. Nedan några av dagens vinnare.  Fragor och svar

Här är några fler bilder. Foto: Ingrid Haugen


Lördagen den 7 september kl. 14.30 kulturarvsdagen på Skogberga spelmansgård. Kostnad 100 kr för medlem (STF eller EGF), 120 för icke medlem. Anmälan snarast möjligt till anita.andersson40@gmail.com eller 08 768 17 43. Gruppen Roslagsvår kommer att spela. Flera av folkmusikerna i Roslagsvår är medlemmar hos oss i EGF och där finns också vår populäre dragspelare från julgransplundringen. Förutom att lyssna till spännande folkmusik får vi höra om gården och musiken. Arrangör STF Nordost där även medlemmar i Enebybergs Gårds Förening är välkomna.

7-8 september. Danderyds Konstrunda. Det finns ett flertal väldigt duktiga konstnärer i Enebyberg. Mer information finns på danderydskonstrunda.se och på affischer i kommunen


18 augusti på gården.
Trädgårdsfest 13.00 – 15.30, vi firar sommarlovets sista dag.

21 juni  Midsommarfirande på Enebybergs Gård. Kl 9.30 klär vi midsommarstången och kl 13.00 kommer Danderyds Folkdanslag. Lekar m.m. Vi måste få hjälp med att klä midsommarstången så kom kl 9.30 gärna med blommor och hjälp till. Många krafter behövs under förmiddagens förberedelser för att det ska bli lika roligt och trevligt som vanligt. Den planerade renoveringen av gården har medfört att vi inte har tillgång till något kök. Ta därför med er egen kaffekorg. I grindslanten ingår saft och bullar, i första hand till barnen. Välkomna!  Det blev fullt på gården. Ca 1.000 deltagare trivdes i det vackra vädret. Tack till ICA Enebytorg för glass och tack till EkoMark&Miljö för en välskött trädgård.

 

15 maj kl 18.00 besök på Bergianska trädgården. Det kostar 100 kronor/person och föranmälan är bindande. Begränsat antal deltagare!

1 Maj ca 11.50. Danderyds Blåsorkester på Eneby Torg

27 april kl. 13 vid gården. Vårvandring i Rinkebyskogen. Kommunens ekolog Karin Lönnberg tar oss runt i skogen vid Enebybergs gård och Eneby skogsväg. Det blev en välbesökt och givande vandring i det vackra vädret där Karin berättade om kommunens planer för skötsel av Rösjöskogen.

18 mars kl 18.30 på gården.
Föreningens föreningsmöte (årsmöte) för medlemmarna. Se information i Gårdsnytt nr 2019-1. Ca 19.30 kaffe. Efter kafferasten kommer kommunstyrelsens nya ordförande kommunalrådet Hanna Bocander och redogör för några av kommunens prioriteringar. Även icke medlemmar är välkomna till kl 19.30.

13 mars kl 19.00 på gården. Humlor och bin i trädgården. Hur skapar man en vacker och inbjudande trädgård där bin och humlor och andra pollinerare – och deras larver – trivs? Danderyds stadsträdgårdsmästare Karin Almén och kommunens ekolog Karin Lönnberg ger tips och goda råd. Välkommen till föredrag och diskussion!

Måndag den 4 mars respektive 11 mars båda dagarna kl 18.30 (fel tid angiven i Gårdsnytt) har vi bokat för studiebesök för våra medlemmar på Danderyds Bryggeri  Sätraängsvägen 134 i anslutning till restaurang Shaions. I mån av plats kan icke medlemmar deltaga. Besöket handlar om öl och ölbryggning med tillhörande ölprovning med snacks eller någon smårätt på restaurangen. Det kommer att kosta 250 kronor och föranmälan är bindande. Begränsat deltagande vid varje tillfälle!
ANMÄLAN: Anmäl till info@enebyberg.com När du fått bekräftelse på deltagandet betala in 250 kr på bankgiro 529-2792 eller swish 123 618 9526 referens “ölprovning”  FULLBOKAT!!

11 februari kl 19.00 på gården. Om krisen kommer, vad gör du? Fredrik Näslund från Danderyds civilförsvarsföreningen berättar. Kaffeservering.
Julgransplundring på trettondagsafton den 5 januari kl.14.00 på Enebybergs gård. Per-Eric Eriksson har lovat komma med sitt dragspel och leda lekarna som nu har blivit en uppskattad tradition. Barnen får påsar och vi hoppas kunna ordna med kaffe/saft som vanligt. Pris 50 kr för barn och 30 för vuxen. Anmälan på jul@enebyberg.com  Begränsat antal. Per-Eric Eriksson med sitt dragspel ledde lekarna som nu har blivit en uppskattad tradition.Tack till COOP Enebyängen för sponsring av godis till barnen.

2018
Söndagen den 21 oktober
 kl. 14.00 – 16.30, Björkvägen 3. Öppet hus hos Enebybergskonstnären Lotta Landegren – akvarell och blandteknik.

Lördagen den 8 september  Då genomförs kulturarvsdagen gemensamt av Danderyds fyra hembygdsföreningar genom en rundtur med buss med ciceroner genom Danderyds fyra kommundelar. Årets tema är Dela kulturarvet. Rundturen arrangeras av vår förening.
SAMLING klockan 13 vid parkeringsfickan för av-och påstigning på Gamla Landsvägen 50 m norr om rondellen vid Mörby Centrum där bussen väntar. Avfärd senast kl 13.15.  Bussen återkommer till Mörby Centrum senast klockan 14.45. 

Trädgårdsfest vid Enebybergs gård den 19 augusti kl 13.00 – 15.30
Kom och fira sommarlovets sista dag med oss inför gårdens renovering!!
Musik i parken: Ann von Essen fiol, Janne Lundberg dragspel
5-kamp med kast med ring, kast med nalle, kast med boll, tipsrunda m m
Alla deltagare bjuds på kaffe/saft och bulle.

Vill du se din hembygd från ovan?
Passa på, för den 5 augusti kommer HeliAirSweden AB, i samarbete med Enebybergs Gårds Förening, att göra rundflyg över Enebyberg med helikopter. Under drygt en timme från klockan 13 flyger vi från fotbollsplanen vid Kantarellgränd på gränsen till Täby. En tur på ungefär fem minuter kostar 300 kronor och på den tiden hinner du se dig omkring ordentligt. En upplevelse utöver det vanliga!
Välkomna!


Fredag den 22 juni Midsommarfirande på Enebybergs Gård. Kom med redan på morgonen klockan 9.00 och invig barn och barnbarn i traditionen att klä och resa majstången! Det behövs mycket blommor till stången och kring gården är brist på blommor så försök ta med det ni kan hitta på er tomt. En klädd stång är tung så vi behöver starka armar vid resningen på förmiddagen. Klockan 12.30 börjar vi igen och klockan 13.00 uppträder folkdanslaget och spelmän. Traditionella ringlekar kring stången. Servering. Vi ser även tacksamt emot ett bidrag till föreningens verksamhet i form av en grindslant.

Morgonen inleddes med småregn och kraftig blåst. Emellertid ordnade det upp sig och trots få deltagare kunde stången resas på utsatt tid. Vår mångåriga hjälpreda Sören, tidigare vaktmästare på EIP, ledde arbetet med att resa stången. Som tur var gjorde blåsten ett uppehåll lagom till resningen. Trots det oberäkneliga vädret var besöksantalet gott. När vi öppnade serveringen och folkdanslaget från Danderyd började dansa anlände allt fler besökare. Därefter vidtog ringlekar för alla och till slut småtävlingar för barnen. Ett stort tack till ICA Nära och Café Kardemumma på Enebytorg för bidrag och tack Staffan som skötte korv- och kaffekokning. Tack även alla ungdomar som skötte serveringen. Likt tidigare år började det småregna när alla nöjda och glada hade gått hem.

Söndag den 17 juni cykelrunda i samarbete med STF Stockholm Nordost med start från Enebybergs gård kl 12-13 individuellt eller i grupp. Med hjälp av karta och/eller gruppledare cyklar man till ett antal bemannade stopp-platser och får höra om Enebyberg förr och nu. OBS! Anmälan till anita.andersson40@gmail.com eller tfn 073-6798602 senast den 12 juni. Startavgift inkl fika 30 kr för medlemmar i STF eller Enebybergs Gårds Förening. Övriga 50 kr

Söndag 3 juni kl 15.00 i korsningen Bäverstigen/Fenixvägen. Bäverstigen byter namn till Dagermans stig. Skyltbytet förrättas av kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg. I samband därmed bjuder, om det inte regnar, Gösta Malmengård med biträde av Enebybergs Gårds Förening på kaffe med bröd.

Söndagen den 27 maj kl 15.00 på Eneby Torg. Invigning av minnesmärket över enebybergskonstnären Karl Axel Pehrson. Medverkande: Jan Göransson Filminstitutets presschef, Olle Reichenberg kommunstyrelsens ordförande samt Jan Olof Carlsson Enebybergs Gårds Förening.
Hade ni inte tillfälle att närvara på invigningen? Titta i så fall på den film som Filminstitutet gjorde med K A Pehrson. Intervjun är gjord i KAP:s hem på Gethagsvägen i Enebyberg. Det blev fel i filmen där det står Stocksund. Jan Göransson upptäckte det då filmen visades och det ska ändras men ligger kvar i denna länk. http://www.filmarkivet.se/movies/intervju-med-guldbaggens-skapare/

Tisdag 15 maj kl 13.30. Visning av Danderyds Kyrka samt vandring på kyrkogården. Astrid Roos Ydell visar kyrkan och Anita Andersson leder en vandring på kyrkogården med tonvikt på enebybergsprofiler. Samling vid kyrkporten.  OBS att Danderyds församling har olika program före vårt besök. Gå in på församlingens hemsida och läs mer!

Tisdag 1 maj kl 11.50 på Eneby Torg. Danderyds Blåsorkester blåser traditionsenligt in våren.

Måndag 16 april kl 19.00  på gården. Besök av kommunalrådet Johan Algernon från Täby. Vilka utbyggnadsplaner har Täby i närheten av Enebyberg?  OBS! På grund av begränsat antal platser måste du anmäla dig till: info@enebyberg.com eller till 073-6798602

Glöm inte vår fototävling!
Enebybergs Gårds Förening utlyser en fototävling med temat Snickarglädje i Enebyberg. Vi förväntar oss förstås bilder på gamla hus men hoppas att det finns många som tänker kreativt och även skickar in bilder på glada snickare, trädkojor, sandslott, legobyggen m.m. Bilderna skall vara nytagna och digitala. Tyvärr så fick vi inte in några bilder så tävlingen avbröts.

Torsdagen den 15 februari kl 19.00 på Gården. Niklas Plobeck, kommunens miljökonsulent samt föreningens tidigare styrelseledamot Lars Johnsson berättar om den miljöinventering som har gjorts gällande eventuell miljöfarlig verksamhet i Enebyberg. Kaffeservering

Torsdag 25 januari kl 19.00 på Gården. Äventyr på långfärdsskridskor. Sigge Wikander visar bilder och berättar om upplevelsen att skrinna på naturis. Kaffeservering

Söndag 14 januari kl 14.00 julgransplundring på Gården. Se information på bifogade länk till vår affisch  Julgransplundring  –  Observera att du behöver boka plats i förväg. Vi har begränsat med plats och det brukar bli fullbokat. Betalning sker på plats – kontant eller swish. Välkomna! 
NU FULLBOKAT – VÄNTELISTA

2017
21 november kl 13.30 (obs tiden) på Gården Vad sjunger barn nuförtiden? Unga röster – en kör från förskolan Enebydungen sjunger nya, roliga, kluriga barnvisor! Det blir också tillfälle till lite allsång. Unna dig en mysig, avstressande stund i novembermörkret! för och med oss. Servering av saft och kaffe/te.

8 november kl 19.00 på Gården. Träffa våra nya grannar Mohamad och Noor från Syrien,
samt Allisar och Yazan från Palestina. Kaffeservering.

9-28 oktober på biblioteket Träffpunkten. Fotoutställning Enebyberg förr och nu

Söndagen den 24 september. Cykelrunda Lär känna Enebyberg, tag med familjen eller de nya grannarna. Start från Enebybergs Gård kl 12-13, individuellt eller i grupp. Stopp vid intressanta platser.
Servering kl 13-15.

Tisdagen den 26 september kl 15-18. Föreningsmässa för integration i Församlingens hus.

Kulturarvsdagen den 10 september.
Information och anmälan enligt bilagan:  Kulturarvsdagen 2017

Danderyds konstrunda
Konstrundan äger rum den 2-3 september. Mer information kommer att finnas på biblioteken och Information Danderyd från den 23 augusti  I bilagan finns mer information samt förteckning över de konstnärer som bor i Enebyberg:  Konstrundan Ebg

Fredagen den 23 juni kl 9.00 samlas vi på gården för att smycka midsommarstången. Ta med blommor. Kl 11.00 är det dags för resning och då behövs starka armar. Kl 13.00 börjar firandet med dans, lekar och servering.
Gräsmattan vid Enebybergs Gård blev fullsatt!! Som vanligt hade vi tur med vädret. (Foto Hans Moback)


Ett stort tack till ICA Nära och Cafe Kardemumma på Eneby Torg för bidrag till förtäring. Även stort tack till Eko Mark o Miljö för en välskött gräsmatta samt Enebybergs IP och Sören för nya bänkar respektive björklöv till majstången.

Tisdagen den 9 maj kl 18.30. Vandring i gamla Enebyberg. Samling hörnet Gethagsvägen/Höglidsvägen. Det blev en välbesökt och uppskattad vandring. Intresse om fler vandringar framfördes. Tack familjen Strömblad för att vi fick avsluta vandringen med kaffe i deras hem!

1 maj 2017 Vårkonsert på Enebytorg
Måndagen den 1 maj bjöds enebybergarna traditionsenligt på vårkonsert hemma på torget. Bänkarna fylldes med åhörare och andra lyssnade från balkongerna. Vi fick en solig, varm och skön halvtimme då DANDERYDS BLÅSORKESTER hälsade våren välkommen med  Bellman- och Olrogpotpurrier, Taube och många välkända vårvisor. Till sista numret, Ja, det är våren, bjöds publiken in till allsång. Ett varmt tack till orkestern!.

Tisdagen den 21 mars kl 19.00 på Gården. Föreningens årsmöte för medlemmarna.
Ny styrelse utsedd på årsmötet. Se menyn till vänster (Föreningen) . Ny ordförande är Carl Johan Gezelius som efterträder Jan Olof Carlsson som efter 12  framgångsrika år avgår som ordförande.

Måndag den 27 februari kl 19.00 på Gården FESTER, KUSLIGHETER OCH UMGÄNGE GRANNSOCKNAR EMELLAN beskrivs i Robsahms dagbok från 1830-talet. Birgitta Segerström och Anita Andersson berättar om Robsahm på Gribbylund och Sundström på Enebyberg.

Söndagen den 8 januari kl 14.00 på Gården. Julgransplundring anmälan till jul@enebyberg.com. Begränsat antal platser. Avgift 50 kr/barn 25 kr/vuxen.Påsar till barnen och saft och kaffe till alla.

2016
Lördagen den 26 november kl 10.00 Julmarknad på biblioteket Träffpunkten

Måndagen den 21 november kl 19.00 – 20.30 på Gården. Minnesutställning med de fina träfigurer som Börje Olsson (1922 – 2016) snidat. Kaffeservering. Det blev en mycket uppskattad utställning. Ett stort tack till Börje’s barn.
p1050322p1050317

Enebytorg Lördagen den 12 november på Gården. Arkivens dag. Hem till Enebyberg. Öppet hus mellan kl 12.30 – 16.00 Vårt husarkiv tillgängligt. Ta gärna med bilder, ritningar, uppgifter m.m. om ert hus för komplettering av vårt arkiv. Kaffeservering!
För många år sedan gjorde Lars Johnsson en karta och beskrivning av området kring Enebybergs gård, hur det var när det var jordbruk där med stall, ladugård och andra byggnader. Du kan passa på när du är vid gården att låna ett sådant häfte och med det i handen göra en egen rundvandring.

Tisdagen den 18 oktober. Besök hos Enebybergskonstnärerna Chinna Giertz och Linn Nyström påBlidövägen 26, öppet hus kl 18-20.

Tisdagen den 20 september på Enebybergs gård kl 19.00. Kommunens stadsarkitekt Jamal Esfahani berättar om de olika byggnadsstilar som uppstod under Enebyberg’s uppbyggnadsperiod till i dag. Kaffeservering. Föreningens husdokumentation finns framme, kolla gärna om du kan komplettera uppgifter om ditt hus.

Söndagen den 11 september på Danderydsgården kl 13.00-16.00. Kulturarvsdagen med invigning kl 13.00 av kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg. Temat för årets kulturarvsdag är “Tidens rörelser” och handlar om hur föreningar och andra grupper som byggt upp vårt samhälle. Samarrangemang med de övriga hembygdsföreningarna i Danderyd. Utställningar och föredrag. Förfriskningar. Danderydsgården ligger på Noragårdsvägen 27

Fredagen den 24 juni. Traditionsenligt midsommarfirande på Gården.
Stången kom upp också i år trots att blommor, björkris och stöttor var tunga på grund av allt regnande. Små grodorna och andra lekar dansades glatt av både små och stora. Serveringen med korv, saft och kaffe var uppskattad. Tack till alla som medverkat i ett fint midsommarfirande!

Här kommer ett par bilder från firandet. Det är trångt och festligt både för folk och cyklar.

20160624_133520 20160624_133951

Tisdagen den 17 maj kl 19.00. Vandring i ett gammalt nöjescentrum. Anita Andersson och Lars Johnson berättar om området vid nuvarande Brageskolan.  Samling vid hörnet Gethagsvägen-Österängsvägen.

Söndagen den 1 maj ca 11.50 på Eneby Torg. Danderyds Blåsorkester blåser in våren. Tipspromenad! Många klagade på att det var för svårt. Nu blir det en ny chans! Med längre tid (hela maj!) och tillgång till internet och/eller goda vänner och gamla enebybergare klarar du det säkert.
Här är frågorna Tipsfragor 1 maj och här är rätta svaren och namn på vinnarna:  Tipssvaren

Söndagen den 17 april kl 14.30 på Gården. Martin Voss Schrader visar avsnitt från ett tiotal filmer som visats på Enebybergs bio. Kaffeservering och utställning. Det blev ett välbesökt och mycket omtyckt program. Tack Martin!  Se mer info i menyn till vänster om biografen.

Tisdag den 12 april kl 19.00. Besök på Djursholms slott.Inger Ström Billing visar och berättar om slottet och släkten Banér. Samling i receptionen Djursholms slott. Om möjligt samåk till slottet.

Tisdagen den 15 mars kl 19.00 på Gården. Obs datum! Föreningens årsmöte kl 19.00 för föreningens medlemmar. Därefter är alla välkomna på kaffeservering ca 19.30 och därefter ca 20.00 föredrag om Stockholms Läns Omnibus AB. Gert Ekström och Lars Johnson visar bilder och berättar.
Mer information finns i Gårdsnytt 2016-1.

Tisdagen den 9 februari kl 19.00 på Gården. Else-Marie Molitor berättar från sitt yrkesliv som zigenarkonsulent och fortsatt varm vänskap med många romer. Kaffeservering. Det blev en mycket intressant redogörelse om hur Else-Marie arbetat och umgåtts med romerna.

2015
Söndagen den 10 januari kl 14.00 på Gården. Vår mycket populära julgransplundring. Anmälan till
jul@enebyberg.com. Begränsat antal deltagare. Avgift 50kr/barn 25kr/vuxen. Nu är det fullt! Det blev ännu en lyckad julgransplundring. Se artikel i kommande Gårdsnytt 2016-1

Lördagen den 28 november.  Traditionsenlig julmarknad på Eneby Torg och på Träffpunkten.

Tisdagen den 17 november kl 19.00 på Gården. Vår styrelseledamot, historikern Gunilla Peterson, berättar om Bönder, jordskatter och andra pålagor i Eneby by. Kaffeservering. Se även länken till vår affisch Pålagor Eneby by

Tisdagen den 27 oktober kl 19.00 Rosenthal – Das weisse Gold – en samlare berättar, Gösta Malmengård på Enebybergs Gård.

Den 3-24 oktober. Utställning på biblioteket Eneby Torg om Enebybergs tillkomst och utveckling som villasamhälle. Se även länken till vår affisch  Biblioteket

Att läsa om Enebyberg
En av föreningens medlemmar – Olle Wingborg i Hägersten – har gett oss en imponerande litteraturförteckning över artiklar och skrifter om Enebyberg. En guldgruva för den som är intresserad av vår hembygds historia. Wingborg har en gedigen bakgrund som läns-, lands- och stadsbibliotekarie och har efter sin pensionering bland annat intresserat sig för Enebyberg. Tack Olle!
Här är länken till förteckningen:  Wingborgs litteraturförteckning

Gårdsnytt 2015-3
Ett nytt nummer av Gårdsnytt är på gång att delas ut. På sidan sex finns en bild på en av Gösta Malmengårds rododendron. Gösta har lämnat följande information om den med hjälp av bilden:
“Jag tror att det är den som heter “Percy Wiesemann”
Helt namn är: Hybrid: Rh. yak. x `Fabia Tangerine`. Waterer Sons & Crisp, 1971″

IMG_2190

Den 5-6 september Danderyds Konstrunda. 64 konstnärer i Danderyd öppnar sina ateljeér. I Enebyberg finns sju konstnärer som hälsar er välkomna. Den 1-7 september finns de dessutom representerade på Enebybergs bibliotek.Se även www.danderydskonstrunda.se

Söndagen den 13 september kl 13.30 Kulturarvsdagen. Visning av verkstäderna i Mörby
Vendevägen 93. Samarbete med Danderyds övriga hembygdsföreningar.

Torsdagen den 27 augusti kl. 19.00 Albertus Pictor i Täby kyrka
Kyrkvärden Rolf Beck visar och berättar. Samling utanför kyrkporten strax före kl. 19
Åk med buss 611 (hållplats Täby kyrka) eller bil, parkering finns vid kyrkan
IMG_2322